Sunday, November 9, 2008

Berbudi Kepada Tanah.(Ini jalan atau longkang?)

Berkebun ni, mengisi masa lapang saja, macam orang main golf. Tapi kalau ada rezeki dapat hasil, kalau tidak, dapat 'exercise' saja lah.


Bermula 1997 hinggalah 1999, kebun tak ada masalah. Masuk saja tahun 2000, jalan masuk, nak naik ke bukit(kebun Pak Man) dah jadi macam longkang. Bila hujan air dari atas akan mengalir ikut jalan turun ke bawah. Lama-lama jalan pun terhakis dan bertukar menjadi longkang. Dalam nya lebih kurang 2 kaki. Kalau terjatuh tayar jip, boleh tenggelam. Sungguh mencabar. Macam dalam Camel Trophy.


Lama-lama jalan tersebut tak boleh lalu langsung. Nak ke kebun kena jalan kaki panjat bukit. Tonggek punggung. Pokok getah semakin membesar. Upah orang menebas dan meracun. Selalu kena tipu. Kerja tak pernah selesai. Duit upah datang minta ke rumah. Pak Man mudah percaya dengan orang. Macam kes berniaga kelapa dululah.


Dipendekkan cerita, pertengahan 2004, Johari tuan kebun sebelah kebun Pak Man datang ke rumah."Cikgu, Cikgu....ada berita buruk ni sikit Cikgu. Jangan terkejut."


"Apa dia Jo?"


"Kebun Cikgu terbakar......habislah separuh .......tapi boleh diselamatkan lagi tu...bubuh kapur."


"Macam mana boleh terbakar?"


"Entahlah Cikgu....mungkin budak-budak dadah kot buat projek dalam kebun Cikgu, bila dah hayal tu...terbakar lah habis rumput dan lalang."


Dalam hati Pak Man terdetik, " mungkin orang tu kot.....hiss , tak baik tuduh orang."


"Tak apalah Jo, terima kasih banyak-banyak kerana beritahu."


Hari minggu berikutnya, Pak Man dan Mak Jah pergi ke kebun. Parking kereta tepi jalan, sama-sama mendaki bukit. Hoiiii....penat betul. Tercungap-cungap kami berdua. Bawa parang sorang satu. Takut bertembung dengan binatang. Manalah tahu....


Sampai di atas bukit, aduuh...kami mengeluh. Sayang sungguh, getah dah nak masuk 7 tahun, dah nak boleh toreh, habis terbakar. Dalam kepala Pak Man terbayang sekali lagi muka orang tu. Tak mungkin...tak mungkin...Syaitan kata, "Yaaa...dia lah yang bakar...sapa lagi...dia tu memang jahat. Dia tu tak suka kamu....kamu orang luar..." Setan...setan..itulah kerja dia!.


Opahnya pun marah sangat....dia kata, "Jual aje lah tanah tu!, heiii , sapa lah yang jahat sangat nih. Apa nak jadi dengan orang kampung kita nih.."


Tapi bagi Pak Man tak apa kerana masih ada lagi separuh , dalam 5 ekar lagi. Tahun depan boleh toreh lah. Harga getah tengah naik. Dah rezeki kita sebanyak tu, nak buat macam mana. Redha aje lah.

No comments: