Wednesday, September 2, 2015

Jangan lupa asal-usul kita.

“Kita berteduh di bawah bayang-bayang pokok, kerana ada orang sebelumnya yang tanam pokok itu.”


Monday, August 17, 2015

Datuk LCW


SUKAN
17 Ogos 2015
MUNGKIN tiada lagi peluang bagi jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei untuk merealisasikan impiannya dalam merangkul kejuaraan dunia pertama sepanjang kariernya selepas ini.

Wednesday, July 1, 2015

Tanam Kelapa Matag di sekolah.


 Insha Allah 3 tahun lagi akan dapat hasil nya.

Tuan GB, En Zaharuddin bin Zahid Sofian.

Sarang burung.

Burung buat sarang di pokok bunga raya dan bertelur. Depan pejabat sekolah.

Monday, June 22, 2015

Bulan Puasa.

 Akok

 Nasi Kerabu

 Ketupat Sotong

Nekbat........
mesti cari!

Wednesday, June 10, 2015

Jumpa pengikut blog manlaksam di KB Mall

Assalamualaikum.
Waalaikum mussalam.
(berjabat tangan)
Abe ni duduk di Pahang kan?
Ya, kenapa?
Abe ada blog kan?
Ya.(tersenyum).
Apa dah nama blog tu(berfikir)......man.....
manlaksam.
ya! manlaksam. Hahaha.....
Saya ikut blog abe. Tapi loni lamo doh tak update.
Heehee....saya sibuk sikit loni.
Saya mula baca blog abe sejak 2008 lagi. Mulai entri yang abe bawa lori dan rosak di Bukit 7.
Hahaha....lamo tuh. Adik ni nama apa?
Mie....atau pun nama samaran Abu Nuqman(orang nya berjanggut, pakai kopiah dan masih muda).
Oooo......loni duduk mano?
Perlis.
Ngajar ko?
Tidak. Kijo, Jurutera.
00000......
Saya juga jual kitab-kitab....part time.
Hari ni buka booth di KB Mall.
Oooo...bagus tuh.
Maaf lah abe, saya nok kena gerak dah ni, nok gi isi duit parking. Nanti kena saman pulop.
Ok. Jumpa lagi.
Berjabat tangan....
senyum....
Assalamualaikum.
Waalaikum mussalam.

Tuesday, June 9, 2015

Jumpa kawan lama.

Kawan zaman kanak-kanak lagi. Kawan baik dari darjah 1 hingga tingkatan 3.
Sejak umur 16 tahun berpisah.
Sekarang dia dah jadi profesor di UTM Skudai.
Bari balik dari London setelah berkhidmat di sana sebagai Pengarah Malaysia Education selama 4 tahun.
Dua hari lepas di WA Pak Man dan ajak keluar.
Kebetulan kami sama-sama balik kampung.
Dia datang ke rumah dan bawa Pak Man gi makan nasi berlauk.
Banyak cerita lama yang kami sembangkan. Tak sedar sampai pukul 9.00 pagi.
Terima kasih Dr. Anizu kerana masih ingat kawan lama.
Lupa nak bergambar...........
ini gambar-gambar Dr.Anizu yang Pak Man ambik dari FB beliau.








Balik kampung sekejap.

Walaupun sekejap banyak peristiwa menarik berlaku.
1. Jumpa kawan lama Prof. Dr. Hj Mohad Anizu (nanti ada posting yg akan menyusul).
2. Di sapa oleh pengikut blog Manlaksam di KB Mall (nanti akan ada posting tentang ini juga).
3. Membaja pokok kelapa matag dan menyiram nya selama 2 hari.

Esok ada kelas tambahan. Apa boleh buat.........

Wednesday, June 3, 2015

Pokok Labu masih berbuah

Hari ini balik Batu Talam.
Bersihkan rumah opah . 
Bagi makan ikan. 
Bakar sampah. 
Pokok labu masih berbuah. 
Alhamdulillah....

Tuesday, June 2, 2015

Cuti sekolah.

Setiap hari hujan turun.
Pagi ni hujan lebat.
Bandar Raub dinaiki air.
Banjir kilat.
Pak Man pergi sekolah sekejap.
Ada cikgu buat kelas tambahan.
Calon UPSR 6 semuanya.
Yang hadir cuma 3 orang.
Cikgu frust..........
Pak Man sedih.........
Ibu bapa.........
 tak tahu lah apa perasaan mereka.
Hari Sabtu ni Pak Man nak balik kampung.

Kalau ada rezeki lebih, hajat di hati nak buat rumah kayu macam ni di kampung.

Thursday, May 28, 2015

Hari ini punya cerita.

Sekarang murid-murid tengah periksa setengah tahun.
Murid pra-sekolah tak ada peperiksaan.
Guru kelas pra cuti bersalin.
Kami gilir-gilir masuk ke kelas pra.
Ajar lah apa-apa yang termampu.
Pagi tadi Pak Man masuk, salah seorang daripada mereka dengan spontan menegur Pak Man, "Hai Atok!".
Terkejut , tapi buat-buat selamba.
"Hai!"
Tenguk muka di cermin.
Memang dah layak dipanggil atok.
Kanak-kanak memang tak pandai berbohong.