Wednesday, October 8, 2008

Orang Berbudi Kita Berbahasa

Macam-macam cara orang berbudi, berbagai-bagailah pula cara kita membalasnya. Ini semua bergantung kepada niat masing-masing.

Pengalaman 1
"Assalamualaikum cikgu"

"Waalaikummussalam, ada apa pagi-pagi lagi datang ke sekolah ni Pok Him?"

"Tak ada apa yang mustahak, cuma nak beritahu cikgu, dekat tepi kereta cikgu tu ada seguni durian. Baru gugur malam tadi. Jangan lupa bawa balik. Semalam saya dah bagi Tuan Guru Besar, seguni."

"Eh, Pok Him, banyak sangat tu, biarlah saya bayar separuh. Saya pun memang ada bercadang nak beli durian dari Pok Him, nak buat tempoyak sikit."

"Kalau nak beli lain kali lah cikgu, yang ini memang niat saya nak sedekah untuk cikgu, saya dah khaskan satu pokok untuk cikgu-cikgu. Memang saya tak akan jual buah dari pokok tersebut. Yang gugur semalam untuk GB, hari ni untuk cikgu, esok ustaz, lusa teacher Siva, lepas tu Cikgu Haji, lepas tu Cikgu Isma, Cikgu Zana, CikguNalina, Cikgu Razman,Cikgu Norita, begitulah seterusnya."

"Ada jadual ke?"

"Ya , anak saya yang buat jadual ni."

"Terima kasihlah Pok Him, saya tak bagi apa-apa pun pada Pok Him, malu pulak rasanya."

"Yang cikgu dok ajar tiap-tiap hari tu anak sapa?, anak saya, kalau nak kira ni memang tak padan ni !, cikgu-cikgu buat kelas tambahan hari Sabtu, hari Ahad, hooo..tak padan..."

"Itu kami ikhlas Pok Him, tak payah balas."

"Ini pun saya ikhlas juga, sama macam cikgu lah."

"Terima kasih sekali lagi"

"Sama-sama, saya balik dulu."



Pengalaman 2

"Selamat pagi Cikgu Oman."(budak cina semua panggil nama Pak Man Cikgu Oman)

"Eh, Yun Piaw, selamat pagi, awak kat mana sekarang?"

"Saya ada buka kelab di Segamat, berniaga sikit la,Cikgu belum pencen lagi ke?"

"Belum, kelab apa tu?"

"Kelab...ada orang nyanyi-nyanyi, ada orang datang minum-minum, lelaki ada perempuan ada, melayu, cina ,India semua ada datang."

"Ohhh..kelab yang itu, awak jadi tokey la ya?"

"Kongsi sama kawan la cikgu"

"Cikgu kalau nak minum arak boleh la datang, saya bagi free, cikgu tak payah bayar."
(dalam hati Pak Man berkata,"kurang asam punya anak murid, tapi tak apalah, mungkin cikgu Pendidikan Moralnya tak ajar")

"Terima kasih lah Yun Piaw, cikgu orang Islam tak minum arak."

"Oh..sorry la cikgu"(saya tak salahkan dia, kerana ada orang Islam yang minum arak, dia pun dah jadi keliru.)

Pengalaman 3

"Encik, esok saya akan bebas. Saya tak mau lagi masuk penjara."

"Baguslah, nanti jangan pecah rumah lagi la Ramu, cari kerja, jaga anak, jaga isteri,"

"Baik encik, saya akan cari kerja, tapi kalau tak ada orang nak ambil saya bekerja , itu yang susah tu encik."

"Jangan pilih kerja, Ramu. Ada banyak kerja di luar sana. Jangan malas gerenti boleh hidup punya."

"Encik, dalam sini, encik banyak baik sama saya. Saya tak kisah hari-hari kena picit encik punya kaki. Saya ada satu offer untuk encik, kalau encik ada marah atau benci atau tidak suka sama sapa-sapa di luar sana encik boleh kasi tau sama saya, saya boleh pecahkan dia punya kereta atau kalau encik mau saya pukul dia pun boleh."

"Jangan nak buat kerja gila la Ramu, nanti lepas tu kamu masuk sini balik. Saya mana ada musuh, salah faham sikit-sikit tu biasala Ramu."

"Ok..Ok...saya tak buat, terima kasih encik."

(Dalam masa 6 tahun Pak Man bertugas di Penjara Penor, 8 kali Ramu keluar masuk penjara.)

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum Pak Man
menarik gak isu yang di bawa ni....demikian kehidupan ni, terkadang kita keliru ttg nilai-nilai seperti berbudi, jujur, penghargaan dan ikhlas.. Apa pun setiap yang benar pasti akan benar juga akhirnya....

manlaksam said...

Encik, terima kasihlah, lain kali bagi lah nama, baru Pak Man kenal.