Tuesday, October 7, 2008

Mari Masak Laksam

Salam semua,

Oleh kerana ramai yang tanya pasal resipi laksam, ini dia Pak Man nak bagi. Harap cuba-cubalah buat sendiri ya!

Bahan-bahan Laksam (untuk 2-3 orang)

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam

Bahan untuk kuah

Ikan (rebus, buang tulang, isi jangan buang!)
Sedikit halia
Sedikit Bawang Putih
Sedikit Bawang Merah/Besar
Sedikit Lada Hitam(serbuk pun OK)
Santan
Asam Keping
Garam
Gula

Ulam;

Timun, kacang panjang, taugeh, daun kesum (semua dipotong halus)

Sambal ;

Cili merah, belacan, garam, limau nipis.

Cara-cara;

1. Gaulkan semua bahan-bahan laksam tadi,(tepung beras dan kaum kerabatnya).
Sapu sedikit minyak pada tudung periuk, tak nak bagi melekat. Ambil adunan tadi letak sedikit atas tudung periuk. Kukus sampai masak.

2. Bila sudah masak, keluarkan dan biarkan sekejap sebelum digulung(agar jadi licin dan cantik).Ulang-ulang proses tsbt. sehingga selesai.

3. Untuk Kuah : Kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah, dan lada hitam. Masak bersama dengan santan sehingga sedikit pekat.Asam keping jangan lupa.

4. Untuk Sambal: Tumbuk cili merah dengan belacan, masuk garam dan sedikit asam limau.

Bila nak makan, laksam yang segulung-segulung tadi mesti dipotong dengan gunting. Jadilah ia macam kue tiaw. Jangan makan segulung-segulung! bubuh kuah, sambal dan ulam.

Selamat mencuba.

No comments: