Friday, October 10, 2008

Meet Uncle Hassan - Part v

"Che Mang dah tukar kereta baru dah ko?, atau kereta BDN 1024 tu lagi?"

"Waaa, Pak Hassan ingat lagi nombor kereta saya ya?"

"Eh, mesti laa, ada sejarah kereta Proton tu Che Mang."

"Pak Hassan ada cerita ko orang lain dah ko?, malu saya Pak Hassan"

"Taak, tapi bila saya teringat tu, senyum sorang-sorang laa, lucu betul..."

Kereta tu adalah kereta pertama Pak Man. Bayar muka Abang Teh yang tolong. Kalau tidak tak merasa lah nak pakai kereta baru. Gaji kecik....
Kira-kira sebulan selepas Pak Man beli kereta tu, tiba-tiba berlaku kejadian banduan terlepas lari dari wad di Hospital Kuantan.

Boss Pak Man arahkan semua Pegawai bawa tiga wadar pergi cari banduan. Satu kereta lah tu. Bergerak ikut arah masing-masing. Agak-agak arah mana dia lari, pergilah kearah tu. Atas kebijaksanaan masing-masing.

Pak Man satu group dengan Pak Hassan, Moktar, dan Najib. Dengan rasa berat hatinya Pak Man pun buka lah kain penutup(selimut)kereta baru tu...bawalah mereka semua naik kereta baru Pak Man menuju ke Dungun. Kerana mengikut rekod banduan tersebut berasal dari Dungun.

Dipendekkan cerita setelah beberapa jam kami berlegar-legar disekitar kampung nya, maka terserempak dengan sebuah motorsikal yang dipandu laju kerana ada orang mengejarnya dari belakang.

"Itu dia! Itu dia! Jusoh tu! langgor Che Mang! langgor je moto tu, kalau tidak terlepas nanti!", kata Moktar.

Pak Man terus berhenti ke tepi. Beri laluan kepada Jusoh. Jusoh berlalu dengan laju dengan diikuti oleh motorsikal polis yang mengejarnya. Jusoh sempat lagi angkat tangan kepada kami.

"Bak pe Che Mang dok langgor je dia tu tadi?, doh terlepas."

" Gila nak langgar motor tu dengan kereta baru saya ni, kalau rosak sapa nak ganti?"

Pak Hassan ketawa berdekah-dekah, Najib pun ketawa sama. Moktar geleng-gelengkan kepala.

"Puas kita cari, dah jumpa tak nak langgar. Baik tak payah cari." Moktar tak puas hati.(Moktar ni orang muda, darah panas, tidak macam Pak Hassan, cool!)

"Kalau awak nak berangan macam dalam filem tu, tak payah lah...ini kereta persendirian, bukan kereta kerajaan. Nak buat lasak-lasak. Sorry laaa...Saya pun sebelum masuk kereta , hentak kaki dulu, biar tak dok pasir di tapak selipar tu baru masuk!"

Pak Hassan ketawa berdekah-dekah....

No comments: