Sunday, March 29, 2009

Gula Le / Gula Kapas

Pak Man tak tahu nak eja macam mana, Gula Le/Gula Lir/Gula Lay.........tapi benda tu adalah seperti dalam gambar di atas. Orang Bachok panggil Gula Le, orang Kuala Lumpur panggil Gula Kapas, orang Jeli dan Gua Musang panggil Cotton Candy.
Pak Man rasa anak-anak semua pernah makan benda ni kan!........rasanya manis, letak atas lidah terus hancur. Zaman Pak Man kanak-kanak dulu, satu plastik tu harganya 50 sen (Samah). Ada berbagai warna, tapi yang paling popular ialah gula le yang berwarna merah jambu.

Tapi awas!!!....tak semua yang berwarna merah jambu itu 'gula le'............yang dalam gambar di atas ni bukan Gula Le.....ianya tak boleh dimakan!......boleh tengok saja.


Yang ini juga bukan Gula Le!!!!.....jangan makan!......yang warna 'pink' tu nampak sedap je....hehehe.

Haaaa....ini barulah Gula Le.........mari beli!.......samah so!.....cepat,cepat!




14 comments:

Zaki said...

sedap jugak ni...tapi masuk mulut je dia jadi cair, tak sempat masuk dalam perut.

PINATBATE said...

gula kapas ni RM 2.50 kat pasar malam dekat rumah kami..anak-anak selalu beli lepas tu lawan siapa punya paling cepat cair dalam mulut..

faraulah said...

Salam. nak mintak izin, nak link kan blog Pak Man kat blog saya, Pak Man dok Bachok kat mana ye?..saya oghe Bachok gok.

silversarina said...

Lama dah tak makan , sekali sekala makan memang sedap , nak borong 10 nak belanja anak2 sedara...hehehe.

Rusdi Abu Bakar said...

Sinni ado jual jugok Pok man. hok paling best masa ambo ond way ke Rak Al Khaimah. lalu jalan pantai dari Ajman & Umm Al Quwaim. Tok arab jual Gula Le tgh2 Traffic ligh... ngiling palo tgk ko tok arab ni gak...

Akmal said...

masa kecik2 dulu, dok keno maroh sebab mako banyok gulo ley. takut punoh gigi, mak saya kato :D

mother of two said...

ooo baru tau org gua musang dan jeli panggil cotton candy..hiksss:)

Neeza Shahril said...

orang kampung neeza pun panggil cotton candy!!!!
sukeeeee :D

manlaksam said...

Ki,
Demo pun suka juga ya?

Pinat,
RM 2.50 dah harganya sekarang.....Pak Man dah lama tak beli.

faraulah,
Silakan....Pak Man asal Kg.Badak, sekarang ni mak ayah Pak Man dok Kg.Padang Kerasak, Jln.Pantai Changgong.

manlaksam said...

Silversarina,
Bagus tu...belilah barangan buatan tempatan.

Rusdi,
Woooo ganah tok Arab nih.....jual tengoh jale di traffic light.....silap ari bule, buleh ttuka gula le dengan lampu meroh. Bahayo...bahayo!

Akmal,
Betul kata mok tu.....anok yang baik mesti ikut kata mok.

manlaksam said...

Shiela,
Kalau singgah Gua Musang, tanya Mak Cik yang jual barang makanan di stesen keretapi....mesti dia tahu'cotton candy'....hehehehe.

Neeza,
Ooooo......kampung Neeza pu sama!
Hehehehehe.

Mommy Lyna said...

sedaknyoo lahh. lamo doh kawe x make. jame2 kecek dulu ayoh ngoh jual mugo ni. loni tutup kedai..

oloh sedapnyo.. loni kalo nok make lagi, haruh berebut nger budok2.

manlaksam said...

Mommy Lyna,
Hehehehehe......berebut nger budok2,tapi benda ni memang semua orang suko.Lagi berebut lagi sedap.

eiyda said...

wah gula ley..Anak2 eiyda suka benar make gula ley nih..kat dubai ni harga dh5 double price drp msia..mahal la jugak tp nak wat ghana budak2 ni suko..