Sunday, December 21, 2008

Kalau singgah masjid hulurlah RM sikit!

Pagi tadi Pak Man pergi Pasar Minggu, dekat dengan masjid. Penuh tempat parking dalam pagar masjid. Bagus...bertambahlah isi tabung masjid. Satu kereta bayar RM1.00, tapi ada yang bagi lebih. Pak Man tanya orang yang kutip duit tu,"kalau hari minggu berapa dapat?"
Dia jawab,"Ada lah RM 400 lebih." Alhamdulillah.....

Ada seorang hambaAllah ni pulak dia cakap macam ni,"Buat apa nak parking kat masjid, hari ni hari minggu, parking kat luar free!"....hai ada jugak....

Kalau hari biasa parking dalam kawasan masjid ni tak ada yang minta duit, jadi ramailah yang parking dan pergi kerja atau pergi kedai...kat luar kena bayar.....kisahnya...

Tapi pada pintu pagar ada disediakan tabung derma, sapa nak bagi derma masukkan lah dalam tu. Pada pintu bilik air dan tandas pun ada tabung derma, lepas guna derma lah sikit. Tukang cuci tandas pun nak kena bayar juga. Jangan lah berkira sangat.

16 comments:

Akmal said...

Sayang harta sangat...
:)

mother of two said...

pakman,
pekan minggu tu bukanker kat jaya lama a.k.a depan tokong tu. ker dah tukar balik kat tepi padang raub. tapi sy mmg suka sungguh pegi pekan... boleh beli mcm2 buat stok balik sini.BTW ader nmpk jeruk mamai tak kat situ...sedap tu:)

pejo said...

teringat dialog antara RM2 dgn RM50

RM50 : Salam RM2, lama tak jumpa.

RM2 : Yelah, lama tak jumpa nko. Bz sgt ke ?

RM50 : takde la bz sgt. cuma sekarang ni org selalu guna aku kat pasaraya. Nko pun sama, mana menghilang ?

RM2 : aku biasanya ada kat surau ..kat masjid..mcm biasalaa

kasih nash said...

tak pernah sampai Raub...

lina said...

saja nak cerita, dulu maka ayah saya pernah kerja cuci masjid tu. Sekarang dah tak lagi.

Yelah, apa salahnya menderma masuk tabung masjid.

Saya dah lama tak ke pasar minggu. Dulu masa kecik-kecik (masa duduk kat Jln Tras, sebelah Jab Pendidikan) saya dgn adik sayalah yg kena suruh pergi pasar setiap pagi ahad. Jalan kaki aje. :-)

teachersally said...

Pak Man da balik ke Raub eh..waa..lepas la rindu Rupawan n Jelitawan..hehe

Mcm tu lah majority manusia ni..harta dunia terkejar2..bkln akhirat berkira sangat..Wallahu'alam..

ayieDklau said...

Tu la orng melayu @ muslim la ni..nak bantu masjid @ surau memang payah..baru rm1 bayar parking utk pergi beli belah stok makan kat rumah... bayangkan kalu 1000 org islam bagi rm1 kat masjid tu...dapatlah berbagai aktiviti memakmurkan masjid dijalankan... fikiran org melayu skrg sama macam fikiran org putih yg menjajah Tanah Melayu dulu... biar tahu sikit jer ilmu agama jangan sampai mengacau hal-hal dalam rumah dia orang dah la... tu la yang koi nampok...

hady said...

salam

jujur saya cakap
saya terkejut tadi bila masuk ke blog ni
saya ingatkan blog ni budak budak saja yang ramai join
tak sangka rupanya saya yang ketinggalan
hehe

meh saya link kan ke blog saya, ok?

Pp said...

:-) pakman,

setuju dengan apa pakman cakap tuh!
kalau pergi restoren 5 bintang bui tips byk2, sbb jaga status. Org yg sama bila gi makan warung, kedekut hapah!!! bakpo jadi lagu tu....
serupo lah bilo gi mesjid, jadi kedekut!!

Hehehe, tersenyum jugak baca komen Pejo!

pP

manlaksam said...

Akmal,
Ya lah ...majoriti orang sekarang macam tu lah.


Sheila,
Dah pindah balik ke tapak asal dah...
jeruk maman ada...


pejo,
Betul tu!!! RM 50 jarang ada yang masuk tabung masjid.

manlaksam said...

nash,
Datanglah, 2 jam saja dari KL.


Lina,
Bagus tu...tolong mak pergi pasar, macam tu lah anak yang baik.


Sally,
Ya.. Pak Man dah balik dah.
Sudah jadi lumrah dunia....nok buat lagu mano...

manlaksam said...

Ayie,
Betul tu!! dunia dah akhir zaman dahhh....


hady,
Dulu memang budak-budak, tapi sekarang mereka dah besar, dah kahwin dan dah beranak pinak...hehehe(gurau je)
link?...dialu-alukan, sila...sila.

Pp,
Ambo rasa manusia ni ramai yang tidak ikhlas...nak menunjuk-nunjuk.
Derma kalau masuk TV baru nak bagi, banyak pulak tu...kalau tidak buat tak nampak je 'tong buruk' tu.

kasih nash said...

salam pak man.. pekabar... ada barang nak bg pd pak man.. dtg umah amek yer.. kalau sudi... :)

Neeza Shahril said...

ada yang bising bila masjid tak sediakan itu ini.. tapi bila nak menderma berkira.. ;)

teachersally said...

Pak Man!!!! ada perkhabaran gembira!!!! Meen dpt kerja tu!!!!!!Alhamdulillah!!!!!

manlaksam said...

Nash,
Barang apa tu?...Pak Man memang sudi tapi masa tak berapa cukup.Walau bagaimanapun terima kasih!


Neeza,
Macam tulah ....


Sally,
Alhamdulillah...syukur.