Thursday, April 22, 2010

Sulur keladi/kemahang

Kemahang ini boleh didapati di pasar minggu Raub. Harganya RM 1.00 seikat.
Kemahang ini sedap di masak tempoyak.
Biasanya ada rasa gatal-gatal sikit la. Kalau orang tak biasa memang tak boleh makan.
Bagi penggemar kemahang lagi gatal lagi best.
Itu kata mereka lah, Pak Man tak boleh tahan........

24 comments:

a kl citizen said...

kemahang namanya ya.

saya pun suka ni.
favourite

lina said...

uih, saya suka ni...
tapi tak reti nak masak sendiri. :D

Cikli said...

salam,

lagi gatal lagi best....
kena coba nih.

hani@debumelukut said...

x pernah makan..tapi akan cuba makan kalau jumpa kemahang ni..

Pak Man laksam said...

KL citizen,
Ya...namanya kemahang.

Pak Man laksam said...

Lina,
Tak reti boleh belajar.

Pak Man laksam said...

Cikli,
Mesti cuba......hahaha.

Pak Man laksam said...

hani,
Kalau jumpa jangan lupa cuba.

Myra Zulaikha Yusuf said...

Pak Man, Boss saya amat suka makan sulur keladi ni. Masak asam rebus. Dulu2 dia selalu makan kalu balik kampungnya di Muar. Tapi, saya org bandar dan tak kenal sulur keladi... hehehe. Nanti ada rezeki, kami ke Raub, nak singgah rumah Pak Man makan sulur keladi masak tempoyak... sedapnya!!!

endiem said...

bes masak tempoyak.

hai said...

ada cara nak buang part yg gatal tu....suka makan,tapi x penah buat sebab x berapa pandai buang gatalnya tu..masak tempoyak paling marveles!!!

Pak Man laksam said...

Myra,
Sila kan.........

Pak Man laksam said...

endiem,
Orang pahang 'original' memang suka.....

Pak Man laksam said...

hai,
Mak cik yang jual kat pasar minggu tu kata gatal lah sedap, tak gatal tak sedap.
Pak Man tak tahan gatal......

Sano said...

keladi tu memee jarey jupo n jare make.

tp yg paling ambo suka payung kertas dalam bakul makcik aji tu
very rare to be found anywhere....clasic

akula said...

kalu tak sir wee gatal, ini petua ore tua2, sebelum makan kata: "kkura pinjam tengkuk mu nok wat make bate keladi.."

tra la kalu x jjadi jange maroh ke ambe...

Pak Man laksam said...

Sano,
Tajam mata demo........

Pak Man laksam said...

akula,
Nanti Pok Mae cuba........tq.

Sano said...

heheh....ambo suka tgk apa yg lain dr yg lain atau pelik dalam satu-satu gambar...

Pak Man laksam said...

Sano,
Bagus tu.........tq.

hai said...

pak man,org berjual tu ckp gitu sebab nak melakukan jualan dia je...sapa la daya nak menahan gatal kat tekak tu...dah namanya keladi sikit sebanyak ada gak terasa gatalnya...hehehe....

Pak Man laksam said...

hai,
Betul juga tu.....hehehe.

Anonymous said...

masa masak tu taruk beras segenggam. petua org tua2 tu hilangkan gatal kemahang tu...

Anonymous said...

w