Tuesday, January 13, 2009

Sudah ditakdirkan begini.

Dua hari lepas Pak Man ada terima email dari kawan lama. Dah 20 tahun lebih tak jumpa. Email kawan lama tersebut membuat Pak Man terfikir tentang diri ini.

Kawan tu tanya Pak Man ,"Betul ke mu jadi cikgu?, macam mana boleh tersesat jadi cikgu?, tak ada dengar pula kawan-kawan kita yang lain jadi cikgu".

Kawan-kawan lain semua jadi jurutera....tiba-tiba ada seorang jadi cikgu. Pelik!

Kenapa tak itu dan kenapa tak ini. Banyak betul kenapa nya.

Bagus lah tu....ambil berat!

Dia cerita pasal kisah dia sekarang ni jadi jurutera perunding, .....

Pak Man tahu ramai kawan-kawan yang jadi jurutera. Boleh dikatakan 3/4 daripada kawan sekelas jadi jurutera. Bagus lah tu...Alhamdulillah.

Pak Man jawab email nya, "Aku dulu pernah terlibat dalam pembinaan Lapangan Terbang Changi , masa tunggu keputusan SPM....pergi S'pore jadi buruh binaan, buat longkang".

30 comments:

pB said...

reseki masing masing ....

ado hok molek maso SPM , tapi tok berapo berjaya lepah tu

adok hok SPM tok molek , tapi kayo rayo lepah tu ...

Allah Maha Adil

HABIHA69 said...

Cikgu juga kan tugas yang mulia...Jurutera yang hebat-hebat tu..dulu sapa yang ajor dia asas kira mengira Pak man?

kita merancang tetapi yang menetukan ialah Allah...Rezeki juga di tangan Allah..kan Pakman!

Suria Kelang said...

Hahaha...best Pak Man kenakan dia... Saya sokong 100%.

Ala...jadi apa pun tak pe asalkan jangan jadi perompak dan penipu. Cikgu lah manusia paling berjasa dalam hidup setiap orang selain mak ayah.... kan? kan?

fudzail said...

Tiub
Soalan bocor masa interogasi kat bawah tanah esok, tiada pula ditanya, 'dulu kerja apa?"
Antara pengalaman yang masih kuat menjadi panduan ialah sewaktu hitch hike di New Zealand masa student dulu, ada petani yang tumpangkan.
Sewaktu berbual dalam kereta, petani bertanya, "Sekarang buat apa?"
Saya menjawab dengan sedikit riak, "Saya siswa universiti"
Petani itu mencemik, "So what? I did not go to the university but I own big farm and a multi-millionaire!"
Petani membawa ke 'istana' dia ditengah ladang beratus ekar.

Pernah berkawan dengan Maori pemandu bas di NZ yang sering mengingatkan saya bahawa, "I am only a bus driver to you but to God I am a professional bus driver!"

Moralnya, walau apapun kerja, yang penting amalan dan kerja kita diterima Allah...

manlaksam said...

pB,
Pak Man ni jenis budak malas...suka main-main. Lambat sedar, tapi jadi cikgu pun dah kira seribu rahmat dah, Alhamdulillah.


Ustaz Habiha,
Ya betul tu....kita hanya merancang, Allah yang menentukan. Tapi Pak Man mengaku yang Pak Man tak rancang betul-betul.....banyak main.


Suria,
Pak Man dulu (1983 - 1986)belajar kat atas bukit di Shah Alam.....tempat yang sama dengan Suria, kan Suria belajar kat situ kan?
Tapi dah rezeki nak jadi cikgu, nak buat lagu mana....

manlaksam said...

Dil,
Bila aku baca email tu, aku rasa macam kawan kita tu sedang ketawa kan aku.......
Sebab tu lah 'reunion' aku tak pernah nak hadir.

ummu asiah said...

Pak Man..

kadang2 soalan yg mesti ditanya oleh org bila baru berjumpa ialah..'kerja apa'..bayangkan bila kita jawab 'tak kerja'..'suri rumah'..berbanding dgn jawab..'accountant'..'lawyer' or doctor..memang fikiran org akan berbeza..saya kena biasakan diri bila ada yg bertanya kena jawab..saya kerja..'pengurus'..

kena sentiasa ada rasa 'bangga' dalam diri sendiri.

kasih nash said...

Assalamualaikum Pak Man.. makan apa tengahhari ni??

mother of two said...

kalau boleh pakman ..sy pun nak jadik cikgu...taknak jadik engineer. jadi cikgu dikenang smpi mati..jadik engineer bgn runtuh kena masuk jel..hehehehe

pB said...

pB pun sokmo kadae kadae raso rendoh diri kalu jupo saing hok ngaji samo samo kat Zay Nak dulu tu.

Ado hok jadi pegawai bank.
Doktor. Pakar Sakit Puan.

Kalu hok tok krijo pun , tapi tok laki pilot lah , businessman lar


hu hu hu

teachersally said...

Bila baca n3 Pak Man hari ni..Sally ada berbagai jenis perasaan lah..rasa nak marah pun ada..hebat sangat ke kwn Pak Man tu..ke jenis tak reti hukum hakam agama?..tak pernah ke masjid ke dengar ceramah agama ke..tazkirah ke..tentang d mana Islam meletakkan seorang guru/mudarris d sisi agama..riak bukan main lagi lagaknye..dia sampai ke tahap yg dia banggakan tu atas tunjuk ajar siapa?? takkan keluar2 dari perut mak dia dah terus jd engineer??..dia dah buat bancian ke..penghuni syurga nanti memang majority engineer ka?? Sorry Pak Man..emosi plak Sally ni bila Pak Man "di usik" oleh teman sendiri..
Bukan semua yg jadi guru ni disebabkan "tersesat" ya..mmg d akui ada yg terjun ke bidang ni setelah gagal d bidang glamor yg diimpikan..bg Sally sendiri..inilah cita2 sejak kecil..syukur cita2 tercapai..rezeki masing2 lah..tak payah nak pertikai itu dan ini..cuba tanya dia..dlm sehari Tuan Engineer Hebat tu berapa lama masa d luang dgn keluarga??ada dia tgk anak2 dia buat kerja sekolah? Dia tahu tak anak2 dia d kelas mana? Dia tahu tak bila tarikh exams anak2?...Sally berani jamin laaa..kalu tya dia soklan2 ni..pasti dia gagal!!
Maaf skali lg Pak Man..comment Sallt garang sikit ari ni..

KR 31 A.K.A Zabri said...

saya sekadar membaca je..
tak mampu nak mengomen...

Anonymous said...

Pak Man, jangan lah kerana tu tak nak join reunion. Tujuan reunion ialah jumpa kembali kawan-kawan baik kita dan kenang masa lampau yang indah. Bila sembang-sembang semasa reunion, kami semua mencari-cari kawan yang tiada khabar berita - Mat Tiub, Mosab, Monkey Chop dll.

Kita perlu bersyukur kerana masih hidup sejahtera, ada kawan-kawan kita yang telah uzur atau meninggal dunia.

Kita dah lama tak buat reunion sebab semua sibuk. Harap sudi-sudikan datang masa reunion akan datang.

Zamri

Neeza Shahril said...

hahahah!!! besar jasa tu.. kalau takde longkang, banjir la Lapangan Terbang tu bila hujan hehee..

neeza sekarang penganggur terhormat.. tak kisah pun. biarlah orang nak kata apa..
ramai wanita arab bangga jadi surirumah.. diorang ada yang berpelajaran tinggi.. tapi diorang kata, besar pahala duduk rumah :)

manlaksam said...

Ummu Asiah, Nash, Shiela, pB,
Teacher Sally,Zabri, Zamri,Neeza...
Terima kasih semua.
Pak man tak rasa kecil hati pun ....Pak Man okay...bergumbira dengan kerja Pak Man. Hari ni Pak Man suruh budak-budak tu lukis poster luahan hati mereka terhadap Israel....sungguh menyeronokkan.

rizza said...

salam pak man.. biase la soklan2 begitu...
saya pun dah biase kena.. al maklum la dulu2 pun saya belajar kat atas bukit tu.. amik eng gak... lepas 2 thn lebih keje saya renti keje.. le ni seronok jadik "house manager" boleh ajar anak sendiri...
ade yg dengan bangga nye dok kata "aiik dah penat2 belajar sampai degree takkan nak dok umah je....buat pe balajar.. bla..bla..bla.." saya tau la dia tu dah keje hebat kat company dasat... (ni kawan pompuan la gak)... tapi saya guna segala ilmu2 saya belajar tu untuk ajar anak saya ni... hehhehe bukan nye keje bagai nak rak tapi anak tak tgk/tak didik betul.. ..
(cuma malas je jawab kat dia....tunggu satu hari saya buktikan... ngan ilmu2 tu saya boleh buat sesuatu.. tak semestinye jadik engginer sampai mati....)

sorry pak man.. mengarut kat blog pak man lak.. hehhe

lina said...

Untung Pak Man jadi Cikgu sebab dapat budaj-budak kat Semantan Ulu tu berguru dengan Pak Man.

lina said...

@Pak Man,
kalau jumpa Bapak saya, kirim salam. :-)Baru semalam telepon dia.

manlaksam said...

rizza,
ooo..lepasan atas bukit tu jugak ya...
Jaga dan didik anak baik-baik.

Lina,
Terima kasih. Kalau jumpa, InsyaAllah...

Teacher Sally,
Marah lagi ke?....sabar! sabar!

teachersally said...

Errr..tak dah Pak Man..dah kena secawan teh..hehe..nak tambah sikit bole?..dlm dok gawat2 ni..berapai ramai engineer kena buang kerja?? berapa ramai guru kena buang kerja??..hik..hik

Zaki said...

Kawe doh 18 tahun jadi engineer, tapi dok macam ni jugak..tak dak apa. Adik2 kawe hok jadi cikgu dok senang lene, ada banglo lagi kat kampung. Kawe ni bila la nak balik kampung isk...isk.

. said...

pakman....:-)

saya suka ketulusan pakman!!

Saya pun meluat jika orang2 hidung2tinggi nih.
Masa di KL dulu bila bertemu jer asyek nak nak tanya, eh kau duduk mana? Jika sesiapa cakap Subang Jaya or PJ or damansara - depa respect lah! bila saya cakap dok taman melati....depa tanya, kat situ banyak rumah flat kan?? hehehe

begitulah resam duniya!

ps: sedang minum teh hijau! hehe....cikgu sally nak jugak ka?

teachersally said...

Pak Man..sebelum Pak Man tertanya2..atau mungkin Pak Man dah tau..Encik yg komen d atas Sally ni..yg skrg guna pengenalan (.) tu adelah kawan Pak Man dari Dubai tu..yg suke green tea tu..hik..hik..

manlaksam said...

Teacher Sally,
Berkesan sungguh teh hijau tu ya...


Zaki,
Mu pun apa kurang nya...banglo tengah sawah tu tak lama lagi siap lah. Boleh lah sembelih kambing, naik rumah baru!


En.titik,
Begitulah resam dunia.....bagus teh hijau nih!

Sally,
En.titik ni Pak Man rasa suko pakai semuta.hehehehe...

maklang said...

tak kisah apa pun...rezeki Allah yang kasi...asal kita happy dah laa...

maklang tak kisah pun kalau orang tanya kerja apa...malas nak cerita adalah..he..he..maklang suka nak jadi tukang jahit dari buat keje sekarang...
bagus pak Man ...sporting, patut anak2 murid sayang...

manlaksam said...

Maklang ,
Terima kasih banyak-banyak.
Yang penting kita tak kacau orang.

ayieDklau said...

Salam Pak Man... lama x masuk blog ko ni.. Aku bekas student teknik gak.. teknik bukit piatu melaka... ramai kawan2 aku jadik jurutera... gaji tosah cakap la 4 angka 5 angka semua... mmg ada yg sombong bongkak tapi ke mana la nak pegi ngan sikap camtu... aku jadik cikgu gak cam ko... time reunion aku pegi gak... biasa la mmg ada yg terasa dia lebih terkaya di antara semua kawan2... aku tak heran ... dia orang tanya aku kerja apa sekarang? aku jawab jadik cikgu mendidik anak bangsa melayu supaya jadik bangsa yang berjaya kepada agama, bangsa dan tanah air... ko tau pak man... rupa2 nyer ramai student teknik jadik cikgu pensyarah so apa nak kiesah cikgu pun mendatang harta kekayaan jugak pada kita... kalau tak di dunia di akhirat esok dapat la balasannya... ada ker saper2 fikir dan renungkan sebelum tanya apa kerja sekarang????... sekali sekala patut gak kenakan seseorg yg tak reti nak berfikir dengan waras walaupun waras...

manlaksam said...

Ayie,
Kita serupa. Pak man tak kisah...janji kita bahagia.

kamalmusa said...

cikgu sally....

Bukan semua engineer mcm kawan pak man tu...

teringat dulu masa buat sekolah, ipt & kuarters guru,, memang kami bagi full strength-energy,time segalanya untuk pastikan budak2 dpt masuk kelas dia dgn selesa dan untuk guru2 jugak dapat tinggal di kuarters yang agak baik...

mmg kami kurang masa ngan family.. itulah pengorbanan sebagai agen membangunkan ummah

eiyda said...

Pak Man..

Kerja menjadi guru adalah tugas yg mulia..mendidik anak bangsa..bukan calang2 org dapat menjadi warga pendidik ni..eiyda bangga dgn tugas Pak Man..krn guru adalah sandaran dan harapan kami utk membentuk anak2 supaya menjadi org yg berguna buat agama, bangsa dan negara..