Monday, July 19, 2010

Getah skrap dia punya, daun kering kita dapat.

Setiap hari pekerja sekolah terpaksa menyapu daun-daun kering yang berterbangan masuk dari kebun getah di sebelah pagar sekolah.
Tuan kebun dapat hasil ribu-ribu ringgit sebulan, masalah daun kering(sampah) orang sebelah kena selesaikan.
Jiran yang baik tak akan marah , tapi lama-lama tak tahan........bersungut juga lah.....sabar.......sabar.......

13 comments:

Ibu Sayang said...

Salam Pak Man,

Nasib si tukang kebun sekolah.

psssst!! Kalau x sapu kan dia yg kena dek Guru Besor.

Fid said...

pak man
salam
apa kata minta tuan tanah getah bg hasil skrap lorong tepi sekolah ke tabung pibg??tak mungin dia nak bg kan
daun getah tu awet buat bunga telor la..tak pun jadikan humus then tabur ke tanaman


zaman saya dok main dlm kebun getah saya suka tgk keinikan daun yang jatuh ada macam macam pattern nampak sama tapi tak serupa

Pak Man laksam said...

Ibu,
Hari ni sapu, esok ada lagi.....adoiiii...kesian.

Pak Man laksam said...
This comment has been removed by the author.
Pak Man laksam said...

Fid,
Good idea tu.....tenkiu.

Noor said...

ringkas dan padat

klu tuan kebun tu baca patotnye terasa.huhu

nj said...

Pak Man...
mungkin tokey getah tak tahu daun melayang...tapi kesian si tukang kebun.

endiem said...

pokok getah patut tanam semula dah.

Pak Man laksam said...

Noor,
Semoga dia akan sedar........

Pak Man laksam said...

nj,
Harap-harap dia akan tahu lah nanti......

Pak Man laksam said...

endiem,
Betul tu , nampak dah macam 20 tahun dah.....

Anonymous said...

pok me... ado baco pasal cerita air telago umoh pok me tu...
dok sey wi paya gak... korek dale lagi lah... tapi... sapo nok korek dok...
boring lah dale lagi... dale limo ne mito lagi... insya'Allah molek lah air dio. cumo kalu lek jelawak tu... keno stepak tu... dok sok duk korek lah... batu apar bowoh tu... meme dok teluh lah....

Pak Man laksam said...

Sahabat,
Terima kasih banyok-banyok laaaaa.....namo demo sapo?.