Tuesday, February 23, 2010

Mak Cik jual tapai.

Di depan kedai Pak Haji parang ada gerai Mak Cik Tapai. Mak Cik ni jual tapai pulut dan tapai ubi kayu.
Yang paling laku adalah tapai pulut nya. Ada tapai pulut hitam dan tapai pulut putih.
Ada tiga kategori......bakul 'A' untuk 'makan selalu'(makan terus).
Bakul 'B' untuk makan esok.
Bakul 'C' untuk makan lusa. "Kalau nak bawa balik ke KL, beli lah yang ini"
Pak Man kagum dengan cara mak cik ini mengatur strategi bisnes tapai nya.
"Kalau nak buat jamuan ke atau saja-saja nak makan ke boleh 'oda'(tempah), nanti mak cik bagi nombor 'henpon'......"
Semoga bisnes tapai mak cik semakin maju!

16 comments:

JAI said...

Tapai sodap tuhh..favourite..kena kalau dapat yang manis bergas perghhh..updated blogger terhebat

Unknown said...

kalo balik kampung tapai mesti kena cari....heheheh

ezzati said...

sedapnyee nmpk

TMUkmkd said...

emm tapai tu dibungkus dengan daun apa ek :D

♥ciK-t0ge ♥ said...

ya aLLah..
Ta taHan tg0k taPai!!
sedaPnye!!
naK skEt...

Khaizarien said...

cedap2 tapi tuh..bak mai satu

Khaizarien @ atie Blog

silversarina said...

Eeemmm... tapai pulut hitam tak pernah rasa lagi, sure sedap !

Farouk said...

macam mana tapai tu boleh beza masa ketahanannya?

Tepi Sungai Batu said...

JAI,
Terima kasih........

~0~,
Terima kasih......

Tepi Sungai Batu said...

ezzati,
Terima kasih.......

TMUkmkd,
Bungkus dgn daun pisang atau daun getah.

Tepi Sungai Batu said...

cik toge,
Terima kasih......

aTie,
Terima kasih.....

Tepi Sungai Batu said...

Silversarina,
Memang sedap........

Farouk,
Tapai-tapai tu di masak pada hari yang berbeza.3 hari yang lepas, 2 hari yang lepas dan baru sehari yang lepas.

Mother of Two said...

semoga bisnes makcik tapai terus berjaya..mungkin satu hari nanti boleh oda pakai internet pulak

Tepi Sungai Batu said...

Shiela(MOT),
Mudah-mudahan.............tq.

aza ni said...

salam pakman
tapai ubi kegemaran saya....

Tepi Sungai Batu said...

AZANI,
Pak man suka tapai ubi goreng....