Friday, February 4, 2011

Budak kampung sudah pandai minum arak.

Akibat daripada kenaikan harga getah. Wang sudah banyak dalam poket. Sudah tak tahu nak buat apa dah agaknya.
Mereka nampaknya ingin mencuba sesuatu yang baru.
Nak cuba rasa apa yang orang Cina dan India di Pekan Cheroh tu minum.
Mereka pun minum juga.
Minggu lepas Pak Man upah orang menebas di kebun tepi rumah.
Mereka beritahu Pak Man yang mereka jumpa banyak sangat botol arak dalam kebun.
Pak Man tengok, ada yang leper dan ada yang bulat. Ada yang panjang dan ada yang pendek.
Nampaknya mereka mencuba  berbagai jenis arak.
Sepeninggalan Pak Man ke Mekah selama sebulan setengah, rumah ini ditinggalkan kosong. Jadi mereka ambil kesempatan melepak tepi kebun sambil minum arak.
Aduhai bangsa ku...........apa sudah jadi?.
Baru dapat sedikit rezeki dah mula lupa daratan............

14 comments:

Hanis MY said...

Astaghfirullah semoga meeka dapat hidayah dan kembali ke jalan yang betul...

Cikli said...

budak kampung cara kampung. budak bandar cara bandar. pening kepala.

Pak Man laksam said...

Hanis,
Melayu mudah lupa........

Pak Man laksam said...

Cikli,
Itu lah bangsa kita........

armouris said...

info tentang arak di SIHAT SELALU - Ketagihan Arak

AZANI said...

salam pakman
inilah yang kita takutkan, yang disuruh belajar tak nak buat yang di larang itulah yang dibuat....sedih...sedih

Pak Man laksam said...

armouris,
Terima kasih..........

Pak Man laksam said...

Azani,
Memang sedih.............

transformed housewife said...

Masyallah. Kat kampung ambo pung, sebenarnyo dr dulu lg ado jahh geng2 hok dok isap gam, minum arok muroh dan berjudi. Muloh ma sokmo tok bui adik2 jate dop tubik male2 gi kalu buke nok gi masjid.

Pak Man laksam said...

THW,
Di kampung banyak juga cabaran nya. Budak-budak kena pandai pilih kawan.

Anonymous said...

tak payah risau, Saudi and the arab region dalah pelanggan terbesar johni walker whisky. samapai kan org arab sendiri dan omputih term pegi hj = pegi johnie walker...

macam mana?
satu negara double std undang undang..dilaksanakan???

Pak Man laksam said...

An........,
Ohohoho.....ye ke?
Parah...parah kalau macam ni....parah.

Anonymous said...

pok man, btul, saya tak tipu.. dr saya selalu pegi rawat sultan oman, dan kerabat dia arabsa.
Bayangkan mereka hantar dia keta private plane di airporrt nak buat treatment utk dia anak beranak.kadang kala dia berkejar tukar appointment sbb pergi jumaat tgh hari.balik senin ..
dia kenal jiran saya masa kami tinggal di flat di ldn arab tu memang kaya. siap ada stable kat sini dan putera charles dan tengku mahkote pahg, sultn brunei main polo kat umah dia kat berkshire..
dr ini sgt hairan dgn hipokrit arab ni.. sbb dia selalu soal apa ilihatnya semasa bergaul merawat king king ni suma. sampai kan dia sendiri ckp kalau ikut hukum hudud mereka tu semua dah tak de dah anak beranak..saya kenal dia lama.. so dia selalu cakap saya selalu perli dia kerana dia krn dia berpisah dgn isteri kerana banyak permpuan punya kesah..saya perli aja dia dia mengaku dia memang masuk neraka.. kalau jumpa dia akan borak pasal pelangan kaya arab ni harami... dia masih ada klinik di sana. tapi selalunya dia pergi bila arab kaya hantar kapal trbg amik dia..
arab yg nampak bertasbih ni suma dia mrk very liberal bila ada geng yng sama minat ..
kat mcdonaldmarble arch arab berpurdah makan bigmac, terkejut ...tapi ituklah wahabi.. bila kluar dari saudi etc suma ok janji bukan babi..so much so it gives the message..makan babi haram, tapibismillah ok .. minum arak, berjudi ok tapi makan babi haram..
yes they made term go johnie walker.sedih ya pakman.. bila manusia ber hipokrit..
jgn ingat arab berigal berjubah tu jujur dan islam semuanya dan baik cara hidup mereka..kita kekal cara kita tapi tetap islam.

wassalam

Pak Man laksam said...

Anon.......,
Terima kasih banyak-banyak......