Bila semua orang riuh rendah dok bincang pasal 'Laksam Nik dan Eiyda' di blog Pp, Pak Man pun terpanggil nak kongsi sedikit maklumat berkenaan dengan laksam. Pak Man bukan pakar tapi peminat laksam nombor wahid.
Pak Man pernah tulis dulu, tapi mungkin tak semua orang ada baca. Pak Man ada buat sedikit soal selidik tentang laksam ni, tapi sampai sekarang belum tahu lagi dari mana asal-usulnya.
Orang Terengganu kata berasal dari sana, nama nya 'laksang'. Orang Kelantan kata," Dok...namanya 'lakse'. Bukan 'laksang'.
Tapi Pak Man terjumpa satu bukti yang agak munasabah juga, iaitu 'Laksam'....nama sebuah bandar di Bangladesh. Kalau roti canai itu namanya diperoleh dari nama bandar asal roti tersebut iaitu 'Chennai' di India, mungkin juga 'laksam' ini berasal dari Laksam , Bangladesh.
Pak Man ada terima emel dari seseorang yang tidak dikenali , dia tanya,"are you from Laksam , Bangladesh?". Oh ! Pening ambo....
18 comments:
PakMan kena buat kajian melibatkan pakar sejarah dan chef Bangladesh ni...
Pak man...kalau gitu Pak Man kena "International" kan Laksam tu..Cam Putu..ada Putu Bambu dan ada Putu Piring..tapi paling terkenal Putu mayam gaks...cam ne tu Pak? ..Pak jgn lupa simpan kan saye Laksam tu yea...
oloh...baru nok tanya pok mae...adeh doh jawape..TQVM pok mae
salam dari saya pak man!
saya pun suka makan laksam ni, nak buat sendiri tak reti. itu saja la komen saya hari ni. sekian
Pinatbate,
Hahahaha...ye ke?, sampai macam tu sekali ke?
Insya Allah.
Ustaz,
Nanti Pak Man bincang dengan Menteri Pembangunan Usahawan.
Hehehehe...
Nak makan laksam ye...boleh!
demoloni....
Tanya lah apa nak tanya, Pok Mae akan jawab.
KC,
Baguh...baguh...laksam ni sedap, kalau orang lain tak caya cuba lah segulung, mesti nak tambah segulung lagi. Hahahahah...
satu benda aje saya tahu pasal laksam. Kena sekali nak dua kali, kena dua kali nak tambah lagi hahaha :D
Salam Pok Mae
pB brehi kakloh jugok makae laksae nie. Tapi sokmonyor , ulae tu kurae lar boh sikit .....Sambal lado pun tok boh. Sebab pB tok brehi makae bendo bendo pedah nie ...
Selamat Hari Rayo Haji buat Pok Mae sor famili ...
Kurbae kor tahun nie??
Akmal,
Kito serupo!...hahahahaha..
pB,
ooooo..tok suko makae ulae yo....
Pok Mae tok korbae tahun nih, cuma bertugah, tukae asoh pisa jah.
Berhati-hati di jalan raya!
peberet saya & suami laksam ni. Tapi saya tak makan laksam letak belacan seketul macam suami!
Saya panggil Laksam (cam orang bandar. hehehe)
Suami panggil laksang.
Horrrr tu baghu yorr lorr...laksam tu dari bangladesh!!!
pakman, tenkiu da very much sebab buat kajiang tuh.
lagu mano pung, pakpayne kato laksae Nik dgn Eiyda paling beshhh!!!
neeza suka laksam kelate!! ;)
Lina,
Walau bagaimana cara kita makan pun, nama nya tetap laksam.....hehehehe.
Pp,
Demo perli kawe ko?
Kajian kawe tu tok siap lagi, kalu doh dapat jawapan nya nanti kawe bagitahu demo.
Kawe pun terasa nak terai jugak laksam Nik nih.
Neeza,
Kito serupo ! hahahahaha...
Pak Man..gambar tu sama dlm blog eiyda..tp eiyda pun ambik gambar dr org lain jgk..:p
Bole kalau Pak Man nak try laksam kami..kena dtg sini la sbb kalau kt msia eiyda senang beli jer..
Tenkiu Pp sbb puji laksae kami..:)
salam pakman,,,
pakman ni mmg suka benar ngan laksam yee. hehe
Eiyda,
Tu laa Pak Man dah lupo ambik dari mana gambar tu...yang Pak Man ingat masa tu bulan puasa.Eiyda ada buat laksam dan jual di bazaar Ramadan Dubai.Pak Man terbaca blog Eiyda pun sebab laksam juga, masa tu Pak Man tengah 'search'cari cerita pasal laksam. Mintak halal deh.
Tyrox San,
Yaaaa, suka sangat !
Pak Man lagi suka kalau dapat potong sendiri lakasam tu....hehehe
Post a Comment